Få tjek på kredit, lån og budget

Tjek på kredit, lån og budget?

Penge- og Pensionspanelet har udviklet undervisningsmateriale, som skal hjælpe unge kontanthjælpsmodtagere med at lære om budget og forbrugslån. Ideen er at hjælpe unge med en stram økonomi til at få styr på deres forbrug.

Hjælp unge på kontanthjælp med at få styr på økonomien

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år er steget med 73 procent i løbet af de sidste fem år. I tredje kvartal af 2013 var 56.900 unge på kontanthjælp.

Når man er på kontanthjælp, er der ikke meget luft i budgettet, og der er mange unge, der ikke har overblik over deres økonomi og mangler den viden, der skal til for at få det. Det kan give dem problemer hen i voksenlivet, fx hvis de optager forbrugslån og skal afdrage på deres gæld.

”Tjek på kredit, lån og budget” er et pilotprojekt, hvor panelet og Københavns Kommune er gået sammen om at udvikle materialet til underviserne på jobcentrene. Materialet kan underviserne bruge i deres hverdag, når de taler med de unge og dermed give dem redskaber til at få et bedre økonomisk overblik.

Fokus på privatøkonomi, lån og budgetlægning

Undervisningsmaterialet er målrettet unge kontanthjælpsmodtagere mellem 18 og 25 år, og fokuserer blandt andet på at lære de unge om, hvordan man lægger et budget, hvad forbrugslån og kredit er, og hvad det koster.

Materialet består af en test, der introducerer de unge til emnet og tre budgetøvelser, der giver overblik over de forskellige poster i et budget, fokuserer på at lære de unge at lægge et budget og bruge budgetskabelonen og på, hvordan man prioriterer i et meget stramt budget. Desuden bliver de unge introduceret til kredit, forbrugslån, ÅOP, Penge- og Pensionspanelets Lånometer og Lommebudget app, samt pengepriser.dk. De unge får desuden sparetips til at leve på et stramt budget.

Du kan hente undervisningsmaterialet her:

Lærervejledning (pdf)

Oplæg til klassen (pdf)

Opgaver

Dig og din økonomi (pdf)

Læg et budget for Peter (pdf)

Læg et budget for Mia (pdf)

Tip en 10'er (pdf)

Svar/løsningsforslag

Peters budget (pdf)

Mias budget med alle poster før spareposter (pdf)

Mias budget med forslag til spareposter (pdf)

Tip en 10'er svarark (pdf)