Ide til nytårsforsæt 2016

Skyd nytåret i gang med et forsæt om en sund økonomi i 2016

05.01.16 - af Morten Holm Steinvig

Mangler du en god ide til et nytårsforsæt i 2016? Hvis ja, så gør 2016 til året hvor du een gang for alle får styr på dine pengesager. Det kan du gøre ved at klikke forbi Rådtilpenge.dks blog hver anden mandag og få nemme tips og tricks til en sund privatøkonomi i 2016. Men for at du ikke skal vente for længe på at komme ud af starthullet, får du her 5 konkrete råd til, hvad du kan gøre for at få en bedre privatøkonomi i 2016.

Det er nu igen den tid på året, hvor startskuddet fra nytårsraketterne har fået hundredetusindvis af danskere til at love sig selv, at de har røget deres sidste smøg eller rent faktisk vil bruge deres fitnessmedlemsskab i 2016. Det er alt sammen gode ideer til nytårsforsæt, der uden tvivl vil gøre dem til sundere mennesker. Men hvorfor ikke lave et nytårsforsæt, der giver dig en sund privatøkonomi? Dermed slipper du også for den pengestress, der kan sidde som en ubehagelig klump i maven på mange. I 2016 kan du gøre følgende til en vane;

 

1. Læg et budget

Det vigtigste råd først – ingen kan gøre sig håb om at styre deres penge ordentligt uden også at have lagt et budget. Hvis din privatøkonomi var en bil, svarer budgettet til hele instrumentbrættet foran dig. GPS, benzinmåler - det hele. Uden det instrumentbræt som budgettet er, kan du ikke vide, hvor langt der er til din destination, og om benzinen vil række hele vejen, når du sætter dig ind i bilen. Og hvis du tilmed kun kan tanke bilen op en gang om måneden, ville det jo være skørt bare at starte motoren og køre derudaf. Ikke?

Så hvis du ikke tilhører de cirka 60% af befolkningen, der allerede har lagt et budget, kan du få hjælp med Rådtilpenge.dks budgetskabelon.

 

2. Brug hårde kontanter

Tricket er næsten for simpelt til at det burde virke. Men det virker, og det er effektivt. Hvis du synes, at du bruger for mange penge, og at du ikke kan holde dankortet nede i lommen i butikkerne, kan du gå tilbage til at betale med kontanter i stedet for, måske bare i en periode. Når du bruger kontanter, gør du dit forbrug af penge mere synligt for dig selv. Med cool cash får du en bedre fornemmelse af, hvor mange penge du bruger, og du kan samtidig også kun bruge, hvad du har her og nu i hånden, modsat et Dankort. Hvis du er særligt stålsat, kan du efterlade dit Dankort derhjemme, når du skal ud og handle. Du kan også vælge at hæve en bestemt sum penge, som udgør alt hvad du må bruge i løbet af fx en uge.

 

3. Sæt dig et privatøkonomisk mål

Hvis du ikke har et mål, kommer du ingen vegne. Hvis du derimod har et godt og konkret mål, er det langt mere sandsynligt, at du er i stand til at gøre din privatøkonomi bedre. Derfor bør du lave en liste med et eller flere mål for din privatøkonomi, som du gerne vil nå i 2016. Der ligger sikkert flere ideer og venter i baghovedet på dig, hvis du graver efter. Her er også nogle eksempler; Betale min kassekredit tilbage. Spare op til den næste iPhone der lanceres i efteråret. Få set mine forsikringer efter for at se om jeg kan spare penge.
 
Skriv dine mål ned på en liste og prioriter dem efter hvad der er vigtigst. Sæt også gerne en dato for hvornår målet skal være nået og brug evt. dit budget som et redskab til at nå dem. Hvis dit mål er en konkret ting, så print et billede at dit mål og hæng det op på køleskabet. Et billede hjælper på din motivation, fordi du kan se dit mål dagligt.

 

4. Afbetal din gæld eller start en opsparing

Hvis du har dyr gæld med en høj rente, som fx en kassekredit, bør du som hovedregel altid betale gælden af, før du går i gang med en opsparing. Har du ikke dyr gæld, er det en rigtig god ide at starte en opsparing til de uforudsete udgifter som altid dukker op. Opsparing kan være en svær vane at komme i gang med (mere om det om et par uger), så start med at spare fx 100 eller 200 kr. op om måneden.

Hvis du ikke har dyr gæld, der ligger og æder en masse rentepenge, og tilmed også har en opsparing stående, er det med til at give dig en rigtig god følelse af økonomisk sikkerhed i hverdagen. Lyder det ikke fedt?

 

5. Stop med at ryge og drop det ubrugte fitnessmedlemsskab

Og nå ja, hvis du stopper med at ryge, eller er realistisk og dropper medlemskabet af det fitnesscenter, som du alligevel ikke kommer i, vil det også være med til at give dig flere penge mellem hænderne. I det hele taget kunne det være en god ide at slanke sin økonomi en gang om året, fx til nytår.

Se dine udgifter igennem årligt og skær det fra, som ikke er strengt nødvendigt, og som du ikke føler giver dig værdi.

Kommenter indlægget